• Este festival gastronòmic i cultural que posa en valor les arrels i el producte estrela del municipi comptarà amb les mostres de cuina de Miquel Ruiz i Fran Burgos, els concerts de Pep Gimeno “Botifarra” i Dani Miquel o les delicioses tapes amb faves dels restaurants locals

Benitatxell, 5 d’abril de 2024. El Mitjafava Fest torna un any més a ser l’acte central del calendari festiu d’abril al Poble Nou de Benitatxell. Del 16 al 21, la fava poblera serà la màxima protagonista amb una programació que girarà entorn a este producte estrela del municipi.

La setmana arrancarà amb les Jornades Gastronòmiques de la Fava, previstes del 16 al 19 d’abril. Cada dia de la setmana, un restaurant del poble oferirà un suculent plat d’arròs amb fava per a dinar: dimarts 16 d’abril al bar La Trillaora (647 60 67 84), dimecres 17 d’abril al restaurant La Cumbre (96 649 32 13), dijous 18 d’abril a El Raconet de Celeste (662 40 51 52) i divendres 19 d’abril a Ca Toni Mònica (96 649 36 36).

Els dies 17 i 18, la Biblioteca acollirà a les 19:00h dos activitats. El dimecres 17 d’abril, tindrà lloc l’activitat ‘Bevem Estellés’, una experiència literària a càrrec de l’escriptora i artista plàstica Anna Moner que marida el vi amb la poesia de Vicent Andrés Estellés, i el dijous 18, es presentarà el llibre de Just I. Sellés ‘La Marina en caiac. Crònica d’una travessia anticiclònica’. A més, es projectarà l’audiovisual ‘La Marina: una mar d’històries’.

Els plats forts vindran el cap de setmana, amb una gran festa de la gastronomia i la música. El divendres 19, el Centre Social acollirà a les 19:00h la conferència ‘La cova de les Bruixes: noves investigacions’, a càrrec de la catedràtica d’Arqueologia de la Universitat d’Alacant Feliciana Sala Sellés. A partir de les 20:00h hi haurà una mostra de cuina a càrrec de dos xefs de renom: Miquel Ruiz, del Baret de Miquel de Dénia (1 Sol Repsol), i Fran Burgos, del Restaurant La Fava de Benidorm. L’acte estarà presentat per Ana Sirvent, nutricionista i copresentadora de ‘La Cuina de Morera’ d’À Punt. En ell, els cuiners elaboraran una tapa amb fava poblera. Després s’oferirà un vi d’honor i tapes degustació a totes les persones assistents. Tot això, amb l’acompanyament musical del duo Tàndem.

El dissabte 20 hi haurà música, tapes i molt més. Durant tot el dia, d’11.00 a 21:00h, s’instal·larà el Mercat de la Terra als carrers la Pau i Major. Al matí, l’Associació d’Agricultors Biomoscatell ha programat, com ja és tradició, l’activitat ‘Moscatell amb els 5 sentits’, una ruta guiada per les vinyes del municipi amb degustació dels seus productes. Per a assistir és necessària la inscripció prèvia a través del telèfon 615398238. A les 11:00h, els més menuts i menudes podran passar una bona estona amb el contacontes i taller ‘Somos lo que comemos’, i a les 12:30h, el Grup de Danses Morro Falquí i la Colla La Llebetjà oferiran una dansada popular pels carrers la Pau i Major.

A la vesprada torna el Tardet pobler, amb música i tapes en la plaça dels Pesqueres. A partir de les 17:00h hi haurà servei de ludoteca, i el primer dels espectacles, a les 18:00h, anirà dirigit als xiquets i xiquetes, que es divertiran amb la música de Dani Miquel. Després d’això, es viurà una vesprada nit amb música per a tots els públics, amb els concerts de La Trocamba Matanusca (19:30h), Pep Gimeno “Botifarra” (21:00h), La Xe-ranga (22:30h i 00:30h), Niuss (23:15h) i el tancament amb Dj Cate (01:00h).

El diumenge 21 d’abril, el Mitjafava Fest s’acomiadarà amb una gran jornada amb activitats d’allò més variades com el servei d’esmorzar a càrrec de la Penya Taurina, l’exposició de ferramentes d’oficis en vies d’extinció i de l’espardenya més gran del món o els tallers d’espart i de clauers de graneres de palma. Com no podia ser d’una altra manera, la fava tornarà a ser protagonista un dia més amb el Festival Tapifava, en el qual els bars i restaurants del poble oferiran diverses elaboracions culinàries amb fava poblera a preus populars. A les 12:30h actuarà Bassduo, i per a rematar, a les 13:30h es farà lliurament dels premis a les persones guanyadores del concurs de vins, la fava més llarga i la fava amb més gallons, a càrrec de l’Associació d’Agricultors Biomoscatell.